Van wie is ‘de data’?

Het hoeft niet zo te zijn dat digitalisering, ook buiten, als je in ‘de publieke ruimte’ rondloopt, meer data over jou deelt. In het LivingLab Stratumseind 2.0 in Eindhoven hebben we laten zien dat het mogelijk is om anonieme data te genereren. Dat is iets anders dan ‘geanonimiseerde data’. Daar zaten namelijk eerst wel je persoonsgegevens bij. Die zijn er vervolgens uitgehaald. Bij anonieme data zijn er überhaupt geen persoonsgegevens opgeslagen.


Waar moet je dan aan denken? Aan geluidskarakteristieken: zit er paniek in een stem? Of: is dit glas dat breekt? Of: lopen deze mensen op een ‘normale manier’ over straat? Of: wat is de luchtkwaliteit op deze plek op dit moment? Hoeveel fietsers komen hier per dag langs?


Ook anonieme data kunnen gebruikt worden om slimme applicaties te maken. Als er paniek is op een stapavond, kan de politie er sneller naar toe worden gestuurd. Als de luchtkwaliteit bijna het hele jaar ergens slecht is, moet de gemeente misschien maatregelen nemen. Als hier veel fietsers rijden tussen 08:30 en 09:00, kunnen we dan de stoplichten daaraan aanpassen?


Nu de openbare ruimte in de stad digitaal wordt, met sensoren en andere Internet of Things onderdelen, moeten we ook nadenken over die anonieme data. Want: die maken wij allemaal. En: gemeente Eindhoven heeft bijv. als beleid bepaalt dat alle data die in de openbare ruimte wordt gecreëerd, van iedereen is.


Daarom is het CityLab, samen met de Stad van Morgen/AiREAS, een project begonnen: kunnen we die anonieme data verzamelen, als samenwerkende burgers en die gebruiken om de kwaliteit van onze leefomgeving te verbeteren?


Het idee is om een technologisch oplossing te helpen ontwerpen, ontwikkelen en uit te proberen. Om te kijken of er een juridische vorm aan gegeven kan worden (bijv. een ‘commons’, een coöp, of misschien andere rechtsvorm) en om te kijken of mensen (met crypto currencies?) financieel gehonoreerd kunnen worden voor de data die zij delen.


Een eerste schets van deze uitdaging vind je hier.


Wil je meedoen? Benader dan CeesJan Mol (CityLab) of Jean-Paul Close (Stad van Morgen).


Wil je meer inspiratie?


In Nieuw Zeeland heeft de Whanganui rivier rechten gekregen als een levend organisme.


Waarom zou je je zorgen moeten maken over ‘data’. Bekijk de Tegenlicht documentaire over De Grote Dataroof. (Beetje overdreven, want ‘roof’ suggereert dat ons iets is afgepakt. Dat is niet zo: bedrijven hebben social media technologie gecreëerd die wij zijn gaan gebruiken. En we hebben die data voor hen gemaakt, op hun platforms)


Kunnen we onze (niet-geroofde) data ‘heroveren’? Kijk naar de Tegenlicht documentaire Herover Je Data. En laat je niet verwarren door het feit dat er (minstens) twee vormen van data door elkaar worden gehaald: door jou gecreëerde data met bijv. smartphones (persoonlijke data) en anonieme data door Internet of Things technologie in Smart Cities. Die laatste data is namelijk nog van niemand! Daar moeten we juist nu actie voor gaan nemen!

CityLab Academy live

We zijn al een hele tijd bezig, natuurlijk. Inmiddels is ons eerste gastcollege opgenomen. De Netherlands Defense Academy (NLDA, voorheen de KMA; d.w.z. de officiersopleiding voor Land- en Luchtmacht en Marine) was geïnteresseerd in de ontwikkelingen. En hoe het toekomstige officieren nu zou kunnen raken.

Zie: https://www.youtube.com/watch?v=KdWAmp_eG4E