De CityLab Academy komt voort uit het technische deel van Living Lab Stratumseind 2.0. Dat was een initiatief van Tinus Kanters, verantwoordelijk voor evenementen binnen de Gemeente Eindhoven. (Hij was de initiator van Dynamo Open Air, het festival dat in het Guinness Book of Records staat, omdat het ooit de langste file tussen Nederland en Duitsland veroorzaakte…)
Hij was al eerder met, wat we nu Internet of Things (IoT) noemen, in aanraking gekomen. Dat gebeurde tijdens een samenwerking van de cultuurfestivals in Brabant, rondom duurzame innovatie. Onderdeel daarvan was het creëren van een digitaal cultuurplatform, de eSphere. Dit werd als een interactieve omgeving o.a. op het STRP Festival vanaf 2010 georganiseerd (zie video van NXP Semiconductors uit 2011).
De eSphere werd ontwikkeld door de startup U-Approach, van o.a. CeesJan Mol. Hij ontwikkelde al in1996 bij Philips het Intranet, toen CISCO voor Philips als één van de eerste multinationals ter wereld een Internet infrastructuur vanuit Eindhoven had aangelegd.
Voor het realiseren van de technische omgeving, werkte Tinus o.a. samen met Osman Khan (ex-Philips). Vroeg in de jaren ’90 van het vorig millenium worstelde Philips met de vraag hoe ontwerpen van chips vanuit het NatLab in Eindhoven naar de semiconductors fabrieken van TSMC in Taiwan gestuurd konden worden. Osman bestudeerde DARPA.net in de Verenigde Staten, legde contact met CISCO en haalde hen als partner van Philips binnen. Hij adviseerde Philips om Tony Fadell aan te nemen, die bij Philips de NINO ontwikkelde, één van ’s werelds eerste palmtop computers (wat we nu een smartphone of een tablet noemen). Tony Fadell werd, na enige omzweringen, door Apple gevraagd om een MP3 speler te ontwikkelen (zie de geschiedenis van de iPod). Osman ging binnen Philips verder met het digitaliseren van chips en van de vele analoge TV families die Philips had. Vanaf 2015 geniet hij van een actief pensioen.
In 2013, tijdens het GLOW Festival in Eindhoven, demonstreerde Tinus Kanters met U-Approach en andere partners wat een Living Lab zou kunnen betekenen voor Eindhoven. Vanaf 2015 begon het Living Lab Stratumseind 2.0 te draaien, met o.a. als partners: ATOS, ViNotion, Sorama en Axis. Het idee was, om in een ‘live’ omgeving te testen met IoT. Om te kijken hoe het een positieve invloed op de sfeer van Stratumseind zou kunnen hebben, terwijl de reacties van bezoekers en bewoners makkelijk binnen zouden kunnen komen (omdat het Living Lab in De Oude Rechtbank op Stratumseind was gevestigd).
In 2015 kreeg CeesJan Mol met zijn adviesbureau de opdracht van de afdeling strategie van de Gemeente Eindhoven om te onderzoeken wat de toekomst van de Living Labs in Eindhoven zou kunnen zijn. In samenwerking met Osman Khan werden andere steden vergeleken met de ontwikkelingen in Eindhoven. Ook werd de digitalisering van de publieke ruimte in gemeentes door Osman vergeleken met eerdere digitaliseringen in de industrie. Dit leidde tot drie uitgangspunten van gemeentelijk beleid:
Het idee was: Eindhoven een Living Lab te maken voor Smart City ontwikkelingen. (Druk op play om onderstaande animatie te starten)